La Prèvia: La Diada Nacional de Catalunya, una tradicional diada castellera badalonina

Com cada 11 de setembre, arriba una cita important, castellerament parlant, per la ciutat de Badalona. A banda de les Fetes de Maig i la Festa Major d’Agost, a la diada de l’11 ja s’hi feien castells abans del naixement de la colla micaco. Així doncs estem davant d’una cita important, la primera després de les vacances d’estiu.
Antigament (a partir dels anys 80) era un cita amb un cartell força fix de colles: Castellers de Barcelona, Bordegassos de Vilanova i Minyons de Terrassa s’anaven alternant any rere any aquesta preuada cita, veient els primers castells de vuit bàsics de la mà dels Minyons l’any 86. L’any 98 van venir els grans castells de la Mà dels Minyons assolint el primer quatre de vuit amb agulla del seu historial, més el cinc de vuit i el pilar de sis descarregat pels Bordegassos de Vilanova. A partir d’aquí es va veure grans diades, ja amb la presència de la colla local. L’any següent són els Bordegassos els quefan el 4d8a i el carreguen el 5d8,a més del primer i únic pilar de set amb folre vist a aquesta plaça. Al 2000 dues torres de vuit folrades, només carregades, de vilanovins i Castellers de Barcelona. Els Barcelonins la descarregarien al 2003 i 2004. L’any 2012 darrer castell de vuit fet en aquesta plaça de la mà dels Minyons de Terrassa.
Per la colla micaco és una cita important, que malgrat arribar just desprès de vacances d’estiu, s’hi porten els millors castells. Al 2000 i 2001 s’assoleix el 3d7c, per aconseguir al 2002 d’una tacada tres castells de set (3d7 4d7a 4d7 vd5), una diada força repetida per aquest dia per part dels micacos (2003-2004-2007-2008 i 2009). I així arribar a fer un salt qualitatiu el 2012 aconseguint tres castells de gamma alta per primer cop en aquesta plaça (4d7a 5d7 3d7a vd5) i entremig un miraculós intent desmuntat de de torr de set.
La presència durant uns anys dels Castellers de Barcelona i els Bordegassos de Vilanova de manera continuada, juntament amb la nostra, va afavorir que s’establís com a tradició la realització d’una senyera de pilars aprofitant la coincidència dels colors, i que es va mantenir fins el 2006.
Enguany compartim plaça amb els Castellers de la Vila de Gràcia, que estant fent una temporada excepcional i una colla de zona tradicional com son els Minyons de l’Arboç. Esperem enguany tornar a veure castells de vuit.
Quedem a plaça a les 11.30! Recordeu que després de la diada a Badalona marxarem directament a la V, així que porteu entrepà o carmanyola per dinar allà!

Publicada

a

,

per

Etiquetes: