HISTÒRIA DE LA COLLA

La colla Castellers de Badalona va començar gràcies a en Jaume Sellarès que va dur a la idea que li voltava pel cap des de feia temps: formar una colla castellera a Badalona.

 

El 8 d’abril de 1997 a les 7 hores del vespre va començar al Centre Cívic de Dalt la Vila el primer assaig de la Colla. Setmana rera setmana, el nombre de membres de la colla anava incrementant i ja es començava a aprendre a pujar uns sobre els altres.

 

Van ser dos mesos de dur treball fins a descarregar el primer pilar de 4. Bé, això només era el principi, calia continuar treballant.

 

La primera actuació va ser el 15 de novembre de 1997, durant la Festa del Vi Novell de la botiga Cristina Guillen de Badalona, con la colla va descarregar el primer pilar de quatre caminat.

 

Durant el desembre del 1997 es va fer la primera assemblea de la colla on es va decidir el color de la camisa, el micaco, i un dimoni a l’escut de la colla, dissenyat per Marc Torrecillas.

 

El 21 de desembre de 1997, en una actuació amb motiu de les festes d’hivern del barri d’Artigues de Badalona, es va carregar el primer tres de sis. El 22 de març de 1998, en la festa d’inauguració del nou centre cívic de les Mallorquines de Montgat, el primer tres de sis descarregat. El 19 d’abril de 1998, en una actuació durant les festes de Sant Jordi de Premià de Mar, va ser el torn del primer quatre de sis. Totes aquestes actuacions van ser amb camisa blanca ja que la colla encara no s’havia presentat oficialment a la ciutat.

 

La presentació oficial de la colla va ser el 17 de maig de 1998 a la Plaça de la Vila de Badalona, aquest acte va comportar actuar amb la colla padrina, Castellers de Montcada i Reixach, i vestir per primera vegada la camisa micaco. Es va aconseguir descarregar dos castells nous, el quatre de sis amb agulla i el pilar de cinc.

 

El 7 de juny de 1998, en l’actuació de les festes del barri de Sant Antoni de Llefià de Badalona , es va descarregar per primer cop la torre de sis i el 12 de juliol de 1998, en l’actuació de la festa major de Premià de Mar el primer cinc de sis de la colla.

 

El 8 de novembre de 1998, durant la Diada dels Vailets de Ripollet a la seva població es va fer realitat el somni micaco d’aleshores, fes el pas als castells de set i es va descarregar el primer quatre de set.

 

El 29 de novembre de 1998, a Badalona, a la nostra diada, vam tornar a descarregar el quatre de set per segon cop i vam aconseguir un altre castell nou, el tres de sis aixecat per sota.

 

El 16 de maig de 1999, durant la Diada de Festes de Maig, en el nostre primer aniversari, vam carregar el tres de set, castell que vam descarregar el 28 de novembre del mateix any en motiu de la nostra diada.

 

Aquests dos primers anys van ser molt intensos, i així es va arribar al 2000 amb la intenció de consolidar els castells de set, en canvi, la colla van entrar en una dinàmica negativa i la gent es va desmotivar i això va afectar a l’hora d’afrontar castells de set.

 

L’any 2001 amb canvi de cap de colla inclòs, la colla es planteja començar de zero i tornar a consolidar els castells un per un i augmentar el gruix de castellers. Els objectius es van complir, descarregant més castells de set i aconseguint el nostre primer quatre de set amb l’agulla descarregat al novembre en la nostra diada.

 

L’any següent la colla segueix amb la seva consolidació descarregant per primera vegada el cinc de set, també al novembre. La temporada 2003, tot i no poder repetir el cinc de set, a la colla es produeix un canvi generacional i permet alleugerir els troncs per assegurar el futur de la colla. Arribem al 2004 amb les ganes de recollir els fruits de la feina feta en aquets darrers dos anys. Tot i ser l’any que més castells de set aconsegueix la colla en una sola temporada i de descarregar per primera vegada el pilar de cinc per sota al novembre, la colla en canvi es queda sense poder reeditar l’èxit del cinc de set (fent un intent per festes de maig).

 

No va ser fins la temporada 2005 que la colla va poder tornar a fer l’aleta en el cinc de set, i de nou en la nostra diada de novembre, castell que van poder repetir i per partida doble tant al 2006 com el 2007.

 

Ara per ara, la colla està immersa en plena consolidació dels castells de set i amb moltes ganes per poder plantejar-se en breu nous reptes.

Castellers de Badalona